PRESENTACIÓ

BENVOLGUTS PARES, MARES, FILLETS I FILLETES I TOTS ELS QUE ENS VISITAU,
AQUEST ESPAI QUE POSAM A LA VOSTRA DISPOSICIÓ US PERMETRÀ A MÉS DE ANAR VEGENT EL QUE FEIM, OPINAR SOBRE EL QUE VEGEU.
ESPERAM QUE US AGRADI I QUE HI PARTICIPEU.
GRÀCIES.

dijous, 12 de novembre del 2009

LES TORTUGUES

Els ponis i les granotes estudiant els animals ens hem aturat una setmaneta per estudiar un rèptil: les tortugues.
Primer ens hem demanat que volem saber i han sortit els següents interrogants:
COM NÈIXEN?
COM ÉS LA CLOSCA I PER QUÈ LA TENEN?
COM CAMINEN?
QUÈ MENGEN?
QUIN TIPUS DE TORTUGUES HI HA?
ALGÚ ES MENJA LES TORTUGUES?
COM POSEN ELS OUS LES TORTUGUES?
LA PRIMERA MAMA DE LES TORTUGUES D'ON VA SORTIR?
COM PODEN ROMPRE ELS OUS LES TORTUGUES PETITES?

SI SABEU ALGUNA D'AQUESTES RESPOSTES, PODEU CONTESTAR-LES AMB UN COMENTARI AQUÍ.
GRÀCIES.

24 comentaris:

Júlia ha dit...

Na Júlia diu que les tortuges neixen d'un ou!

Auba ha dit...

N'Auba ha dit que hi ha tortugues d'aigüa i de terra i que rompen els ous amb la boca i les ungles.

jessi ha dit...

na jessi medina diu que les tortugues s´alimentan de plantes,flors i alguns fruits.
I tenen la closca dura per proteguirse dels altres animals.

judith ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
judith ha dit...

Na judith diu que les tortugues de terra mengen herbres , tomàquet i enciam, i hi ha tres tipus de tortugues: tortugues marines tortugues acuaticas tortugues terrestre.

Belén ha dit...

Na Belén diu: Que les Tortugues tenen la closca molt dura, i que lis serveix per protegir-se del fred i per amagar-se quan "un senyor dolent la vol agafar".
Diu que mengen tomàquet, lletuga i verdures.
Hi ha: Tortugues Marines i Tortugues de Terra: Tortugues Groses, Mitjanes, Petites i Bebés.

Tsunami ha dit...

En Tsunami diu que les tortugues nèixen d'un ou, que la closca la tenen perque es ca seva i quan plou es fiquen a dintre per protegir-se, que caminen molt a poc a poc perque tenen les potes molt petites i a més a més la closca els hi pesa molt molt, que mengen tomàquet i enciam, que hi ha 3 tipus: les marines, les acuàtiques i les de terra. A casa ens ha donat la següent explicació de com posen els ous:
Fan un forat a terra i posen els ous a dintre, després ho tapen perque estiguin calentets i després d'un temps, que ara no s'en recorda de quan es, rompen la closca amb una punxa afilada que tenen les tortugues bebés.
Per acabar tot convençut diu que la primera mama tortuga va ser l'avia de la tortuga bebé.
Diu que les tortugues no es mengen perque la closca es molt dura però jo li he dit que a Asia sí els hi agrada, i m'ha dit que li fa pena i a mi també la veritat, son tan boniques, li he dit que no s'han de tenir a casa, que han de viure lliures i que per sort aquí a Menorca están protegides.
Salutacions a tots/es!

fionairoser ha dit...

Roser diu: que ses tortugues neixen amb es morro per sortir de la sorra. Ses primeres tortugues neixen des ous de ses tortugues s´avia. coneix dos grups de tortugues de terra, mar.

Fiona diu: ses tortugues enterren es ous dins s´arena, i despres neixen. coneix ses tortugues del camps, de la mar i diu que aquestes tenen aletas per nadar.

Prest i Bé ha dit...

n'Elsa diu que les tortugues tenen la closca dura per amagar-se dels animals dolents. Caminen a poc a poc perque tenen ses cametes petites. M'agraden molt.

Unknown ha dit...

GIBET ha dit
N'hi ha de terra i de mar. Ses de terra han d'anar al tanto perquè si es giren es podrien morir. Viuen amb sa seva mamà dins un clot per no tenir fred. Ses tortugues petites neixen dels ous i mengen herba del camp. Quan erem més petites a jo a na Laia ens van regalar 2 tortugues de setmanes, les vam alimentar i cuidar i quan va ser més grosses les vam dur al GOB i un dia que vam anar d'excursió amb el GOB en vam alliberar moltíssimes al bosc.

LAIA MARIA ha dit...

NA LAIA MARIA HA DIT ...
Ses tortugues per néixer rompen s'ou amb es morro. Hi ha tortugues de terra que tenen ungles i ses de mar que tenen aletes. Totes ses tortugues tenen sa closca dura i ses de mar han d'anar vigilar perquè es cocodrils no se les mengin. Quan erem més petites ens van regalar a na Gibet i a jo 2 tortugues de 2 setmanes, les vam cuidar i alimentar i quan van ser més grosses les vam dur al GOB. Un dia vam anar d'excursió amb el GOB i en vam alliberar moltíssimes al bosc.

fornells57 ha dit...

En Roger ens ha explicat que les tortugues neixen d'ous i que per sortir rompen la closca amb el morro. També ens ha explicat que la seva closca els serveix per a protegir-se quan tenen un perill i és tan forta com un os.
Caminen molt a poc a poc a quatre potes. Mengen herba, ja que normalment viuen al bosc. Hi ha tortugues marines i tortugues de terra; també n'hi ha de gegants!!
Per posar els ous les tortugues els enterren dins la terra o l'arena, i quan ve el bon temps i el sol és quan neixen.
Troba que es mengen les tortugues els cocodrils, i també les persones, com al Carib que fan sopa de tortuga.
Ah! i sa primera mamà de ses tortugues va sortir dels dinosaures que es va transformar amb el pas del temps amb les tortugues d'ara.

judit ha dit...

Na Judit M. diu que quan ses tortugues son petites tenen sa closca blaneta perque tenen els osos petitons. Hi ha tortugues de tamanys molts diferents. Les tortugues no poden estar molta estona tancades en llocs petits.

JESSICA SINTES ha dit...

Na Jessica ha dit que l´avi té moltes tortugues al pati, i que neixen d´un ou molt petit de color blanc. Quan neixen tenen la closca tova i quan creixen la tenen forta.

Anònim ha dit...

En Victor diu que les tortugues neixen d´ous i que menjan herba i plantes, hi ha tortugues de la mar i de terra, sa closque lis serveix de protecció del animals que se les poden menjar, ses tortugues possen els ous davall la terra amagats perque no els trobin i estiguin calents.

toni onis ha dit...

Toni Onis ha dit...
les tortugues neixen per que les mamas deixen ous.La closca es forta per protegirse.Les tortugues menjen hierba i caminen poc a poc.Ai tortugues d'aigua i de terra.Toni a dit que les tortugues noes poden manjar ningu per que la closca es mes forta i no es poden rompre.Cuand fa sol les tortugues surten dels ous i les grosus rompen els ous amb les ungles.

Laia Muñoz ha dit...

Na Laia Muñoz diu que les tortugues fan un forat a la terra, posen els ous dins i el tornen a tapar. Quan passa un temps ses tortuguetes rompen l'ou amb el morro i es fan pas per la terra fins sortir del forat.
També existeixen tortugues gegants, tant grosses com noltros.

Anònim ha dit...

En Toni Gomila diu que les tortugues neixen dels ous que les seves "mamas" deixen soterrades devall de la terra o arena. Son uns dels rèptils mes antics que hi ha i han sobreviscut tants de mils d'anys perque tenen una closca molt forta que les protegeix dels seus depredadors, i ademés mengen qualsevol tipus de vegetal, tant herbes del camp com tomàtics, lletuga... Hi ha tortuges de terra i de la mar. Son animals que dormen quan fa molt de fred i a la primavera despertan del seu hivernacle.

Anònim ha dit...

En Miquel diu que les tortugues posen ous a l'estiu i despres neixen molt petites i els agrada caminar pel bosc. Menjen hibiscus, tomàtic, poma....

Jordi ha dit...

En Jordi diu que les tortugues femelles son de mida més gran que els mascles, tenen la panxa plana i els mascles enclotada i que la cua de les femelles es més petita que la dels mascles.
Les tortugues tenen la fama d'anar a poc a poc però saben córrer, el que passa és que eviten realitzar esforços innecessaris.

Silvia ha dit...

Na Silvia diu que ses tortugues neixen d'un ou, menjen tomaques i que cuant tenen por s'amaguen dins sa closca.

Marc Reynes ha dit...

les tortugues surten dels ous, la seva closca es forta com un ós i la tenen per que quan hi ha perill s'hi puguin amagar. Caminen amb quatre pates i ho fan poc a poc perque tenen les pates petitones. Mengen tomatics, herbres...Hi ha tortugues de la mar i de terra. No es poden menjar perque tenen sa closca molt forta. Ses tortugues petites rompen s'ou amb es morro i ses pates.

Anònim ha dit...

Aina Les tortugues menjen tomàtics, lletuga. I la l'hivern s'amaguen sota la terra.

Anònim ha dit...

Na Laia Palacios diu que les tortugues neixen d'un ou, tenen la closca molt forta per protegir-se dels altres animals i caminen molt lentes. Mengen lletuga i tomàtic. Jo conec les tortugues de terra i les aquàtiques que tenen les aletes molt grosses per nedar. Quan posen els ous els amaguen a la terra.